ÅNGESTHELVETE

Ångestkänslor hos människan har naturligt alltid funnits i syfte att skärpa våra olika sinnen. Om man tänker sig urtidsmänniskan och de faror som hotade så är det lättare att förstå kroppens reagens. Att plötsligt bli stående framför ett rovdjur och inte reagera instinktivt skulle i praktiken få katastrofala följder. Att fysiskt reagera vid hot eller fara handlar därför uteslutande primärt om liv och död egentligen. Drabbad av ångestsyndrom har vi i den genetiska ryggsäcken en stark reaktionsbenägenhet. Detta innebär att vi reagerar starkare än andra på det som händer i vår kropp och runt omkring oss. Vi är känsliga, en egenskap som gör oss lyhörda för påverkan utifrån, fantasifulla och kreativa. Och en oro är inte sällan att vänta därav. Många som drabbas av ångest har ofta höga krav på sig själva. Att vara konflikträdd med svårigheter att uttrycka sina känslor är inget ovanligt. Om kraven är större än individens förmåga går man till slut sönder inuti, precis som vilken annan konstruktion som helst. Att reagera med ångest och panik inför olika former av känslomässig stress är lika adekvat som att reagera med panik inför ett rasande vilddjur.

Studier pekar på att flera hundra tusen personer lider av det så kallade generaliserade ångestsyndromet (GAD). Den som lider av GAD har oftast inga särskilda fobier och drabbas i allmänhet inte heller av ångestattacker. Istället förekommer en fundamental oro över det mesta i livet. Generaliserad ångest resulterar i en överdriven ängslan och denna ängslan påverkar hela ens liv och uppfattning av verkligheten bortom all rimlighet.
Oron och ängslan förbrukar stora mängder energi och präglas ofta av:
 • Överdriven rädsla och oro
 • Kroniskt beredskapsläge
 • Huvudvärk
 • Sömnsvårigheter
 • Irritabilitet
 • Koncentrationssvårigheter
 • Vanmaktskänsla
Den som lider av generaliserad ångest svarar också mindre på stressfaktorer, vilket beror på att kroppen redan är i fullt beredskapsläge. Ofta är också den drabbade själv medveten om att den ständiga oron är överdriven, men har ändå oerhört svårt att förhindra sina katastroftankar.

Om du är anhörig och vill och orkar läsa så kan du gå in här.

Lite så jobbar vi i dag

Kommentarer

 1. Fy tusan för GAD, men tackar för intressant läsning och bra spridning av mycket viktig information!

  Varm kram!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spela kula av Sten Selander

Utsättningssymtom ??

Så det kan gå